Sezon na rabarbar czas start. Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do końca czerwca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Te najlepsze do spożycia łodygi liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Rabarbar ma mnóstwo składników odżywczych. Jedząc tę roślinę, dajemy naszemu organizmowi duże ilości potasu czy fosforu. Rabarbar ma również działanie przeciwzapalne, pomaga na jelita i leczy rany. Z łatwością można wyczarować z niego wiele słodkości czy napojów. My proponujemy pyszną i orzeźwiającą lemoniadę rabarbarową.
Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar - popularną w Polsce roślinę, którą wielu z nas kojarzy z ogródkiem u babci i beztroskim okresem dzieciństwa. Ciekawostką jest to, że w jednych krajach uznawany jest za owoc, a w innych za warzywo. Rabarbar posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak ma pewną wadę i nie każdy może go spożywać. Kto powinien go unikać? Wyjaśniamy.